Cukrzyca a dodatki w ultraprzetworzonej żywności

dentonet.pl 2 tygodni temu

Emulgatory są powszechnie stosowane w celu poprawy lub zachowania tekstury, smaku i wyglądu produktów spożywczych. W badaniu nad wpływem emulgatorów zawartych w ultraprzetworzonej żywności (ang. ultra processed foods; UPF) wykazano ich wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Aby określić wpływ na zdrowie emulgatorów spożywczych, w badaniu naukowców z paryskiej Sorbony przeanalizowano dane medyczne ponad 100 000 dorosłych pacjentów z lat 2009-2023. Pod koniec badania u 1056 uczestników zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Ponadto wykazano, iż z rozwojem tej choroby powiązanych było także kilka dodatkowych dodatków, w tym guma ksantanowa, cytrynian sodu i guma arabska.

„Emulgatory w produktach UPF zakłócają mikrobiom jelitowy”

Autorzy badania pt. „Food additive emulsifiers and the risk of type 2 diabetes: analysis of data from the NutriNet-Santé prospective cohort study”, które opublikowano w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, stwierdzili: – Znaleźliśmy bezpośredni związek pomiędzy ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 a ekspozycją na różne emulgatory szeroko stosowane w żywności produkowanej na skalę przemysłową.

Powodem tego związku jest to, iż emulgatory w produktach UPF zakłócają mikrobiom jelitowy. Może to prowadzić do stanów zapalnych, powodując przewlekłe schorzenia, takie jak np. cukrzyca typu 2 oraz choroby kardiologiczne. Naukowcy podkreślili jednocześnie potrzebę dalszych badań w celu potwierdzenia uzyskanych wyników, jak również wprowadzenia stosownych działań przeciwko potencjalnie szkodliwym składnikom żywności.

„Ryzyko śmierci wyższe od 50%”

Przeprowadzone w lutym tego roku badanie przeglądowe wykazało, iż żywność UPF jest powiązana z ponad 30 różnymi problemami zdrowia fizycznego i psychicznego. W badaniu dzięki kwestionariuszy żywieniowych i informacji o diecie przeanalizowano dane 9,9 miliona osób. Naukowcy stwierdzili, iż większe spożycie ultraprzetworzonych produktów spożywczych wiązało się z wyższym o 50% ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia. Dodatkowo, o 48-53% wyższe było ryzyko rozwoju stanów lękowych, a o 12% większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

We wcześniej przeprowadzonym badaniu dowiedziono, iż 1 na 7 osób dorosłych jest uzależniona od żywności ultraprzetworzonej. Badanie sugeruje, iż ten poziom uzależnienia jest zbliżony do innych legalnych substancji u dorosłych: 14% było uzależnionych od alkoholu, a 18% było nałogowymi palaczami. Autorzy badania zasugerowali, iż oznaczanie produktów żywnościowych jako „uzależniających” może pomóc konsumentom zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe.

T.H.

Źródła: https://dentistry.co.uk/

https://www.thelancet.com/

Idź do oryginalnego materiału